Van origine is hij chef-kok. Toch is hij al zo’n dertig jaar productieleider in de timmerindustrie. Ondanks dat zit de horecamentaliteit er nog altijd in. “Lekker druk, dat heb ik het liefste.” Het gaat over onze vaste kracht René Schotanus. We hebben het met René zijn loopbaan, functie bij Vako, koken en meer.
Als jonge jongen volgt René Schotanus (58) de koksopleiding. Hij vindt zijn ambitie in de horeca en gaat na het behalen van zijn diploma aan de slag als chef-kok. Dat doet hij met passie, totdat… er liefde bij komt kijken. René legt uit: “Tja, als er een meisje in het spel komt, dan gaat het nog wel”, lacht hij. “Maar zodra er kinderen komen, is werken als kok bijna niet te doen. Althans, zo was het in ieder geval destijds. Ik draaide alle feestdagen en weekenden. In de zomer was het zeven dagen per week werken en in de winter was ik drie maanden vrij. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van werken. Lekker druk, dat heb ik het liefste. Maar werken als kok, dat schoot gewoon niet op.”
Geluk bij een ongeluk
Die drie maanden vrij zijn echter een geluk bij een ongeluk, vertelt René. “Gedurende de winterperiode vroeg een kennis mij om wat bij te verdienen bij een timmerfabriek. Dat deed ik en dat beviel al snel goed. Zo goed, dat ik besloot om te scholen. In het begin werkte ik in de montage. Later kreeg ik de kans mijzelf te ontwikkelen en mijn papieren voor productieleider te halen.”
René verlaat de horecasector definitief en vervolgt zijn loopbaan voor maar liefst 26 jaar bij dezelfde timmerfabriek. Als het desbetreffende bedrijf wegens gebrek aan opvolging haar deuren sluit in september 2022, ziet René zijn toekomst somber in. “Ik was 56 en trok in twijfel of ik nog wel ergens aan de bak kon.” Hij vervolgt: “Maar niets bleek minder waar. Ik werd letterlijk platgebeld door timmerfabrieken met de vraag of ik eens op gesprek wilde komen. Eén daarvan was Vako. Ik ging langs en had direct een goede klik met Bastiaan Twellaar (voormalig eigenaar, red.) en directe collega Dave Miedema. Vervolgens was de keuze snel gemaakt.”
Positieve ontwikkelingen
Inmiddels draait René zo’n twee jaar mee bij Vako. En als het aan hem ligt, is Vako het bedrijf waar hij zijn loopbaan afsluit. René: “Vako is een heel fijne organisatie met een open bedrijfscultuur. Iedereen is goed op elkaar ingewerkt, zo ook Dave en ik. We zitten écht op een lijn. Dave houdt zich met name bezig met de machinale en het contact met de buitenwereld. Ik focus mijzelf meer op de montage- en HSB-tak. Elke dag drinken we na het werk een kop koffie en evalueren we de werkdag.” Ook over het feit dat Vako onderdeel is geworden van de Kozijnmakersgroep is René goed te spreken. “Er zijn veel positieve veranderingen. Ik noem het een frisse wind, met frisse mensen en frisse ideeën.”
Prachtige producten
Als René gevraagd wordt wat het – naast een groep fijne collega’s – leuk maakt om bij Vako te werken, antwoordt hij stellig: “De producten die we maken. We maken prachtige dingen voor de meest uiteenlopende gebouwen. Een voorbeeld: momenteel maken we producten voor vijf panden in Amsterdam. Eén gebouw is maar liefst 21 verdiepingen. Soms zie je hier zo’n vijf á zes vrachtwagens opeenvolgend vetrekken. Dat is echt gaaf.”
Conclusie: koken of kozijnen maken?
Wanneer René de kans krijgt om te vertellen wat hij graag in zijn vrije tijd doet, geeft hij een bijzonder – of toch niet? – antwoord. René: “Koken, vaak in een restaurant. Een vriend van mij heeft een restaurant bij ons in het dorp. Als het echt druk is, wil ik nog weleens bijspringen. De passie voor koken is er nog steeds. De randzaken? Daar heb ik nog steeds een hekel aan”, lacht hij”. Laat mij mijn brood maar verdienen met kozijnen maken...”